Update St. Tsjernobyl: Schoolreis naar Schiphol en het strand

Één van de dingen die Bits for Kids financieel mogelijk heeft gemaakt voor Stichting Tsjernobyl is een dagje uit naar Schiphol en naar de zee. De kinderen zijn inmiddels geweest en dat ze ervan genoten hebben is te lezen in het volgende verslag van Erik Kuiter (bestuurslid van Stichting Tsjernobyl).

Donderdag 13 september hebben we ons schoolreisje gehad met de groep kinderen uit Wit Rusland. We vertrokken zo rond half 10 vanaf school. De weersvooruitzichten waren zeer positief voor deze dag. Als eerste gingen we richting Schiphol, de buschauffeur wist een hele mooie route langs Schiphol zodat we al veel vliegtuigen op de grond zagen staan. De “ohhh’s” en “ahhh’s” waren goed te horen, ze vonden het echt heel mooi. Vervolgens gingen we in optocht naar het promenade dek op Schiphol zelf, hier konden we vanaf boven naar al die vliegtuigen kijken, hier hebben we ook een broodje gegeten bij de diverse tafels die daar staan. Maar omdat we nog naar het strand zouden gaan zijn we na dit broodje al snel weer naar de bus gegaan. Deze reed vervolgens naar het strand van IJmuiden. Dit is een zeer goed bereikbaar en mooi breed strand.

Het duurde maar een paar minuten of de eerste kinderen waren al helemaal nat, gelukkig hadden we uit voorzorg al gemeld aan de gastgezinnen dat ze een droog setje kleren mee moesten geven.

De meeste kinderen kunnen niet zwemmen daarom mochten ze ook maar tot aan hun middel in het water. Door de golven die er waren genoten de kinderen enorm. Wit Rusland is volledig omgeven door andere landen dus de zee hadden ze ook nog nooit gezien.

Veel kinderen gingen vervolgens op zoek naar schelpen en al snel waren de daarvoor bestemde zakjes vol met diverse schelpen. Ook de juffrouwen gingen schelpen zoeken, deze worden meegenomen naar Wit Rusland en worden daar gebruikt bij diverse decoratie doeleinden op school.