Internaat op Bubaque

Omschrijving project

Internaat op Bubaque
De stichtingen ‘Bits for Kids’ en ‘No Péga Môn’ slaan de handen ineen en bouwen een Internaat op het eiland Bubaque in de archipel Des Bijagos in Guinee Bissau (West Afrika). Op het “centrale” eiland Bubaque zijn de meeste faciliteiten geconcentreerd: hotels, vertegenwoordigingen van de autoriteiten, missies en NGO’s, onderwijs en gezondheidszorg. Er is een wekelijkse verbinding met het vasteland per boot en een dagelijkse verbinding per vliegtuig(je).

Sinds kort is er een beperkte elektriciteitsvoorziening voor de inwoners van het dorp Bubaque. De Bijagos-archipel is een van de meest visrijke gebieden ter wereld. Door de verraderlijke zandbanken en stromingen wagen de industriële vissersboten zich niet in deze wateren: deze blijven het domein van de artisanale visvangst. De opbrengst van deze visvangst en de jaarlijkse oogst van cashewnoten vormen de enige bronnen van inkomsten voor de eilandbewoners.

Op ongeveer de helft van de 80 eilanden is er al een lagere school. Enkel op Bubaque en Bolama is er ook een middelbare school. Op het eiland Bolama is er zelfs een hogeschool voor lerarenopleiding. De verplaatsing tussen de eilanden gebeurt per boot, al dan niet gemotoriseerd. Dit betekent voor de schoolgaande kinderen, die “op verplaatsing” moeten, niet alleen een extra kost voor het transport, maar ook een tijdsinvestering van vier tot zes uur per heen- en terugreis. Soms moeten ze ook wachten tot er een transport doorgaat en missen een of twee dagen les.

Meer en meer kinderen van eilanden waar geen onderwijs geboden wordt, zoeken hun toevlucht op het eiland Bubaque. Sommigen hebben familie op Bubaque, zodat ze tenminste een dak boven het hoofd hebben. Anderen leven gewoon “in de natuur”. Om te kunnen eten, hebben ze ook geld nodig. Velen missen regelmatig lessen, omdat ze eerst moeten overleven: door kleine werkjes op te knappen, vruchten te plukken en te verkopen, enz… verdienen ze enkele centen.

Het probleem stelt zich dat hoe langer hoe meer kinderen op Bubaque “stranden”. Bij onze laatste telling (oktober 2010) waren er 168 tussen 7 en 20 jaar oud. Tot nu toe hebben we stevig beknibbeld op ons budget voor onderwijs om deze kinderen toch een maaltijd per dag te kunnen geven, maar helaas is ons budget veel te beperkt. Leerlingen, die hoger onderwijs of beroepsonderwijs volgen met de steun van No Péga Môn, verplichten zich ertoe gedurende minstens 3 jaar na het beëindigen van hun studies, te werken in hun geboortestreek en, indien mogelijk, binnen een project van No Péga Môn.

Om nu de kinderen die stranden een veilige plaats te geven waar ze kunnen wonen en leven tijdens hun opleiding is er behoefte aan en internaat. Waar het niet alleen mogelijk is om te slapen, maar ook gezamenlijk gekookt en gegeten kan worden. Er moeten sanitaire voorzieningen zijn, een wasplaats en een eigen waterput. En last but not least, er moet ruimte geboden kunnen worden om te studeren.

Dit Internaat moet plaats bieden aan ca. 20 kinderen van 7 tot en met 12 jaar en ca. 7 meisjes van 15 tot 20 jaar. De stichtingen ‘Bits for Kids’ en ‘No Péga Môn’ slaan de handen ineen om de fondsen te werven en de bouw van dit internaat te realiseren. Hiervoor is en buget van € 25.000 Euro benodigd.

Details project

  • Datum 27/01/16
  • Tags Onderwijs, Weeshuis
Back to Top