Een thuis van golfplaten en klei

Langs de N2 snelweg in Johannesburg strekt zich een zee van ijzer en roest uit. Zoals de schittering van de zon in het water wordt weerkaatst, vangen de hoeken van ijzeren daken en wanden van de zelfgebouwde hutjes de zonnestralen op.

Als een lapjesdeken gespreid over de heuvels, rekt de Township zich uit over het landschap van Zuid-Afrika. Duizenden mensen wonen in huisje van golfplaten en klei, zoals schoendozen naast elkaar gestapeld. Langs de stoffige, modderweggetjes staan deuren en af en toe een raampje open in de schots scheve huisjes. Alles gevonden tussen de afval van een ander. Wat voor de meeste mensen oud en te verwaarlozen is, is voor de mensen hier een schat van talrijke mogelijkheden.


Township in Zuid Afrika

Creativiteit op elke hoek van de straat
Geen stroom, geen water, woningen niet groter dan de gemiddelde Nederlandse bijkeuken. Maar ieder huisje een thuis. De schaarse bezittingen met zorg verspreid en tentoongesteld. Verschillende golfplaten gebruikt als wanden en beschilderd met restjes verf, verbleekt door de zon. Deze “Kasies” hebben dan wel geen straatnamen of stoepen, maar voor armoedige Zuid Afrika is het “thuis”. Mensen helpen elkaar, delen de beetjes die ze hebben en proberen samen te bouwen aan een toekomst. Creativiteit en hard werken staan hier centraal. Een kapsalon en winkeltjes zijn overal te vinden, ze zijn te herkennen aan hun kleurrijk geschilderde wanden. De Afrikaanse creativiteit is op elke hoek van de straat te vinden. Het vult de gaatjes van financieel tekortkomingen, maar kennis is macht, en een goed hart is goud waard. Door het delen van kennis mogelijk te maken, kunnen wij een steentje bijdragen.


Buurt supermarkt in Township

De sterke schouders van morgen zorgen voor groei en verandering
Het Chinese spreekwoord luid; “Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.” En dat is precies wat Bits for Kids wil bereiken. Door het bouwen van goede scholen en het bieden van onderwijs op niveau, helpen wij kinderen van de Townships. Wij geven ze een kans zich te ontwikkelen, niet alleen op cognatieve niveau maar ook op emotioneel en sociaal vlak. De leergierige kinderen van vandaag zijn de sterke schouders van morgen die zullen zorgen voor groei en veranderingen. Zij zullen zich later inzetten om hun thuis en familie een veilig plek te maken. Help ons om het zaadje van succes te planten en steun onze Pre-school Rivoningo project in de Township FineTown. Namens Bits for Kids en alle toekomstige dokters, tandartsen, jufvrouwen en bouwers van Finetown, danken wij u!