Stichting Taldeya biedt kinderen een thuis

Stichting Taldeya (taldeya.com), Talent Development Young Africa denkt mee met kleine stichtingen in Afrikaanse landen en ondersteunt initiatieven die een verschil maken voor kinderen en communities. In 2022 start de tweede fase van het programma ‘From Home to Home’ in Kenia.

Doelen zijn:

  1. Zestig kinderen van een weeshuis (home) verbinden met zorgzame families.
    De kinderen hebben een goede tijd en liefdevolle zorg gehad in het tehuis. Bij familie en in een community wonen biedt kwetsbare kinderen meer, vooral een sterkere basis. Zij horen bij een familie en een community, wat hun zelfvertrouwen en de ontwikkeling van een eigen identiteit bevordert.
  2. Verbeteren van leefomstandigheden van families en de community.

In fase 1 zijn al 85 kinderen bij familie gaan wonen.

Samenwerking met Stichting Ligusa

De uitvoering van dit programma is door Stichting Ligusa in Kenia. Met een team van professionals en experts begeleiden en trainen zij kinderen en familie/ pleegouders. Kinderen worden lang voorbereid op het wonen in een gezin. Ook krijgen zij begeleiding bij hun ontwikkeling, training in life-skills en empowerment. Alle kinderen gaan naar school. Alles wat wij kinderen bieden om naar familie te kunnen gaan, bundelen wij in een startpakket, bestaande uit trainingen, schoolgeld, -boeken en -kleding en een tas voor persoonlijke spullen.

De meeste gezinnen hebben een laag inkomen en door corona is het leven moeilijker geworden. Wij bieden elk familielid dat een kind opneemt, een kans om een beter bestaan op te bouwen.
Dat doen wij door groepen ouders samen een week lang te trainen in Family-based care, duurzame, kleinschalige tuinbouw en kippen houden. Als investering in een beter bestaan krijgen zij een pakket met tien kuikens (met voer en vaccins), bouwmaterialen en zaden. Families helpen elkaar bij het bouwen van een hok en het opzetten van een tuin. Counselors blijven de families volgen en in groepen bespreken ouders opvoedingsvragen.

Stichting Bits for kids draagt enorm bij aan dit transitieproces door steun te bieden aan kinderen en families.